НАГРАДА
"Акад. Петър Кралчевски"

Уважаеми ученици от 10., 11. и 12. клас, ако обичате химията и искате да покажете знанията си, това е вашият шанс! Участвайте в конкурса за наградата на името на Академик Петър Кралчевски. Голямата награда от 3000 лв (1500 евро) и грамота очаква най-добрия от вас!

Академик Петър Кралчевски

(1956–2020)
Акад. Петър Кралчевски караше частиците да „танцуват“ по повърхности и да строят 2D кристали — само че не в игра, а в реалната наука. Той беше водещ изследовател в областта на колоидната химия, чийто принос за разбирането на капилярните сили е ключов за приложението на пени, емулсии и наноматериали. Обичаше да свързва теорията с експеримента, да задава смели въпроси и да показва, че любопитството е движещата сила на науката.
Завършил е физика в СУ „Св. Климент Охридски“, а впоследствие става професор, ръководител на лаборатория, декан във Факултета по Химия и Фармация и академик на БАН. В своя път печели редица престижни отличия и работи с учени от цял свят, като има над 200 научни публикации с общо над 12 000 цитата и над 250 лекции на научни форуми. Отличен е с наградата за най-добър професор (2007 г.), Голямата награда Питагор за принос в науката (2016 г.), международната награда Lyklema, присъдена за изключителни научни постижения и принос към колоидната наука и други награди.
Негови студенти (повече от 50 дипломанти и докторанти) правеха смели проекти, защитаваха докторантури и влизаха в голямата наука — защото той вярваше, че най-добрите идеи започват с „ами ако…“. С житейския си път, акад. Кралчевски показа, че науката не е суха теория, а истинско приключение — и че следващият голям пробив може да дойде от човек, който не се страхува да пита и да експериментира.
Ако ти харесва да строиш, да комбинираш и да откриваш закономерности, участвай в състезанието за неговата награда и превърни любопитството в суперсила!

Времева линия

  • 1 октомвриОбява на конкурса
  • 1 окт. – 1 дек.Етап 1: подаване на реферати
  • до 10 дек.Оценка на етап 1 и обявяване на резултатите
  • 10 дек. – 25 ян.Етап 2: подготовка на презентации с ментор
  • 2 ФевруариПредставяне, оценка и награждаване

Формат на конкурса

Етап 1 (дистанционен): подаване на реферат

  • Кога – краен срок за изпращане 1 декември 2025 година
  • Как – изпращане по e-mail: chemprizepk@dce.uni-sofia.bg
  • Резултати – по имейл и сайта на катедрата.
Шаблон за реферат (DOCX)

Етап 2: презентация по темата на реферата

  • Презентация по темата, която се разработва дистанционно под ръководството на ментор от Катедрата по Инженерна химия и фармацевтично инженерство
  • Присъствено представяне на разработената презентация на място във ФХФ и отговори на въпроси от членовете на журито и присъстващите
  • Разглеждане на лабораториите в катедра ИХФИ
  • Представяне на специалност ИХСМ и кръжочни дейности

Как да участваш

  • Подготви реферата по изискванията (формат, дължина, фигури, литература)
  • Изпрати реферата в PDF формат на: chemprizepk@lcpe.uni-sofia.bg
  • Провери резултатите на имейла си и на сайта на наградата
  • Ако продължиш – работи с ментор за презентацията и се яви във ФХФ
Шаблон за реферат (DOCX)

Теми за рефератите

  • Аморфни и кристални лекарства — свойства и приложения
  • Аналитични методи за определяне на разтворимост и стабилност на лекарства
  • Антипенителите като средства за пестене на питейна вода
  • Влияние на храната върху действието на лекарства
  • Еко и биоразградими ПАВ — свойства и приложения
  • Емулсии и микроемулсии в храни и напитки
  • Енкапсулиране на протеини/пептиди с удължено действие
  • Кристализация и топене в хранителни продукти
  • Лабораторни модели на храносмилателния тракт
  • Липидни форми за лекарствено доставяне
  • Пени за леки и щадящи природата топлоизолации
  • Получаване и стабилност на неводни пени
  • Растителни протеини в храните
  • Реология на колоидни системи — кремове и гелове
  • Реология на не-Нютонови течности — свойства и значение
  • Сладоледът като смес от ледени кристали, маслени капки и въздушни мехурчета
  • Фазови преходи в шоколада — връзка с текстура и вкус
  • Химия на праха за пране — състав и действие

Готов ли си да спечелиш престижната награда!

Кандидатствай днес – покажи знанията си и влез в света на инженерната химия!